вторник, 6 февруари 2018 г.

Ферментирали зеленчуци

Напоследък забелязвам едно леко прехласване на тема "био, еко, здравословно...". Съответно био-то е на цени поне два-три пъти повече от обикновеното. Еко-то и то така, а дали всико е здравословно е друг въпрос.
Признавам си, че чета, опитвам понякога, но твърдо не залитам по всякакви нови и странни неща. Някои ми харесват, други не. Имам спомен от детството, че майка ми приготвяше една туршия в голям трилитров буркан, тя седеше на балкона затисната с един черен камък и миришеше леко странно. На вкус обаче много ми харесваше.
Оказва се, че това точно било туршия тип "дива ферментация". Това всъщност го разбрах след като и аз си приготвих ферментирали зеленчуци и се върна един забравен вкус от детството.
А според прочетеното и много ползи носят тези зеленчуци. 


Адаптирано от Надя Петрова

Продукти:
 • карфиол
 • моркови
 • червено зеле
 • бяло зеле
 • стебла целина 
 • 1 литър изворна вода
 • 30 г морска сол
Начин на приготвяне:
Вкъщи най-предпочитани са карфиола и морковите, червено зеле си приготвих отделно, защото оцветява доста. Вие изберете своите предпочитани зеленчуци, само не слагайте чушки, защото се скашкват. Опитах и броколи, но ми се струва, че не им е там мястото. Стеблата целина (селъри) стават много приятни, но е добре леко да се обелят с белачка, преди да ги сложите в буркана.
За един 3литров буркан ви трябват 2 л вода и 60 г морска сол. Като начало може да опитате и с по-малко коичество.
Кипнете водата и добавете солта, разбъркайте, докато се разтвори. Оставете да се охлади до стайна температура.
Измийте хубаво зеленчуците, карфиолът накъсайте на розички, а морковите обелете. Може да ги сложите цели, а може и нарязани на ленти или кръгчета. По желание може да добавите стръкове копър, черен пипер, зрънца синап.
Подредете ги плътно в буркана и залейте с водата, докато покрие зеленчуците. Затиснете ги с нещо, за да не изплуват над водата.
Поставете капачката върху буркана, но без да го затваряте плътно!
Сложете ги в поднос (възможно е при по-бурна ферментация част от водата да прелее малко) и приберете на топло. Аз сагам буркана в кухненски шкаф.
След 4-5 дни проверете зеленчуците дали ви харесват на вкус. Ако да, то захлупете буркана и приберете в хладилника. 2 коментара:

 1. Чудесна! И аз съм чувала, че тези естествено ферментирали зеленчуци били много полезни. Не консервираните, а точно тези. Обичам кисели туршийки и разни други вкусотийки:). Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Да, така е, полезни са...а сокчето е страхотно. Удобното е, че може да се приготви по всяко време :)

  ОтговорИзтриване