понеделник, 3 юли 2017 г.

Сорбе от кайсии

Има вкусове от детството, които се помнят...един от тях е един плодов сладолед във фунийка, който се продаваше до ГУМ в Монтана. ГУМ е нещо като днешния МОЛ в окръжните тогава градове. В Iофия беше ЦУМ. Монтана е град в северозападна България, където прекарахме със сестра ми не едно и две лета. 
Та освен едни мекици с пудра захар, меденки с шоколад и етър, този сладолед ми беше много любим. Всъщност не трябва и да се нарича сладолед, защото нямаше нищо млечно или сметаново, просто беше като замразени плод, но без да е натрапчиво леден...:) Та
Миналата година от сп. SoIntoFood ме поканиха да приготвя нещо за брой 5, посветен на лятото и летните вкусотии. Тогава лятото ми се изниза и не остана време да кача рецептата тук, но сега го правя с удоволствие. Защото вкъщи има много пресни кайсии...няма такава сладост. И понеже не успяваме да ги изядем е време да приготвя и това касиево сорбе. Защото оказа се това, което се получи досущ наподобява вкусът на онзи плодов сладолед от моето детство. 


Продукти:
  • 500 г почистени от костилките кайсии
  • 3/4 чаена чаша вода (180 мл)
  • 3/4 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъж. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Смесете водата и захарта в малка касерола и пригответе захарен сироп.
Варете докато захарта се разтопи за 1-2 минути.
Отстранете от огъня и оставете да се охлади. Добавете лимоновия сок.
Сложете кайсиите в блендер, добавете захарния сироп и пюрирайте до гладкост. 
Изсипете сместа в подходяща кутия и оставете във фризер за около 4 часа. Задължително кутията да е плътно затворена, за да не се образуват кристалчета лед.
За децата може да приготвите близалки от същата смес, като замразите пюрето във форма за близалки или сладолед. За да ги извадите по-лесно от формите ги облейте за кратко с гореща вода.


Няма коментари:

Публикуване на коментар