понеделник, 27 март 2017 г.

Печена свинска плешка и печени картофки

Който пазарува месо знае какво предизвикателство е това понякога. Да попаднеш на добър магазин, месото да е прясно, да ти дадат точно това парче което сочиш...да те консултират каква е разликата между бут и плешка...едни такива неща, който за мен като потребител и купувач са много важни. И не на последно място - отношението...дали ще се върнете в магазин, където ви обслужват насила, вместо с усмивка! Съмнявам се :)
Така се случи че спечелих 1 кг свинска плешка от "Вашата месарница" . Място, което предлага всякакъв вид месо и ти го доставя напълно безплатно! Така стана и в случая, след разговор с лъчезарната Весела Теофилова, в ден избран от мен получих пратката. Прецених, че 1 кг месо ще ни е много да изядем наведнъж, затова освен тази публикация ще има още една моя любима за "Свинско с праз лук и сушени чушки".


Продукти:
  • 0.500 кг свинска плешка
  • подправка за свинско 
  • олио
  • 50 мл бяло вино
  • 2-3 суп. лъжици соев сос
  • 0.800 картофи
  • сушен риган, червен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Забравих да спомена, че "Вашата месарница" предлагат и всякакви видове подправки. Като имат и специални готови миксове за свинско, телешко, агнешко. Такъв микс за свинско получих към месото, както и сол за окрехкотяване.  
Единственото мариноване, което приложих е обтриване отвсякъде с подправката за свинско и малко сол, като оставих месото в хладилника за няколко часа. 
Извадете го поне 30 мин. преди печене да постои на стайна температура.
Загрейте фурната на 160 градуса, сложете месото в тавичка, полейте с мазнина и добавете на дъното соев сос и бяло вино. Завийте плътно с фолио и печете 2.5 часа. Отворете един път и облейте месото с отделената течност.
Накрая отстранете фолиото, облейте отново със соса и изключете фурната. Така месото ще се запече леко без да изсъхва. Преди сервиране оставете да "почине" 30 мин. 
За картофите:
Обелете и нарежете на дълги пръчици. Полейте с олио и добавете сухите подправки, объркайте хубаво. Подредете ги в тава върху хартия за печене на един ред. Печете в предварително загрята фурна на 200-220 градуса С. Готови са когато придобият лек загар, горе-долу след около 20 мин. печене.

1 коментар:

  1. Чудесно месце и чудесен магазин. Обичам места с лично отношение и преди всичко уютни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване