събота, 7 януари 2017 г.

Печено прасенце на фурна

Заглавието малко подвежда, цяло прасенце не съм пекла...то  и фурната не знам дали ще го побере. В случая е плешка от младо прасенце и ще побързам да я покажа, докато времето позволява да си  приготвите и консумирате с така подходящото за сезона червено вино.


Продукти:
  • 2 кг плешка(или бут) от младо прасенце
  • сокът от половин лимон
  • сол, черен и червен пипер
  • масло 
  • олио
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете месото. С остър нож направете разрези по кожата, като решетка. Натрийте го отвсякъде щедро с масло, може да е леко разтопено предварително. Смесете солта и пиперите и хубаво го обтрийте от всички страни. Полейте с лимоновия сок. 
Сложете в хладилника да постои поне за 30 минути. 
Загрейте фурната на 180 градуса С.
В подходяща тава на дъното кръстосайте няколко лозови пръчки. Ако нямате подобни, ползвайте дървени шишчета. Поставете месото от горе, целта е да не залепне за дъното на тавата.
Налейте на дъното 2-3 суп. лъжици олио и около 200-300 мл вода.
Печете поне 3-4 часа, покрито с фолио. Отваряйте и поливайте от време на време с течността. Накрая махнете фолиото и оставете коричката да се запече до златисто. 
Пожелание час преди края на печенето може да добавите картофи или кисело зеле.
Картофите овкусете със сол и подправки. Зелето нарежете, загрейте олио, добавете 1/2 чаена лъжичка червен пипер, добавете го и задушете за кратко. След това добавете в тавата при месото. 
Месото е много по-вкусно, ако е студено, затова може да се изпече и от предишния ден. Нарежете на филийки и сервирайте с резенче лимон и чаша червено вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар