понеделник, 28 ноември 2016 г.

Калмари темпура

В случая по-скоро ще напиша пропорциите за темпура, които аз ползвам. Тази панировка е идеална за скариди, но се оказа много добра и за калмари. Обичайно купувам големите бели туби калмари, но наскоро взех тип "лолиго". За съжаление те се продават непочистени, но пък цялата работа не отнема много време.Продукти:
  • 0.500 кг калмари
  • 60 г царевично брашно
  • 35 г бяло брашно
  • 150 мл студена вода
  • сол, червен пипер
  • олио за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете царевичното и бялото брашно, прибавете им 1/4 ч лъж.  сол и оставете сместа във фризера за 15 мин.
Ако не сте почистили калмарите, действайте...махнете лилавата ципа, почистете отвътре, обикновено има някакви вътрешности (едно подобно на мехурче), както и острото шипче. В никакъв случай не изхъврляйте пипалата, само им отстранете очите и торбичката. Нарежете калмарите на шайби с дебелина около 1 см., посолете с малко сол и червен пипер и объркайте.
Ето тук  едно помощно видео

Извадете от фризера сместа за паниране, добавете водата и  разбъркайто до хомогенна смес.
Загрейте 2-3 пръста олио на максимална степен в дълбок тиган с двойно дъно (но с по-малък диаметър) до достигане на желаната температура. Може да проверите дали температурата е достигната, като пуснете капка от сместа и ако бързо излезе на повърхността, значи е достатъчно загрята.
Потопете всяко парче в сместа и пуснете в горещото олио. Пърженето отнема много малко време, не повече от минута, докато се зачервят. Извадете и поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Може да си приготвите смес от счукана скилидка чесън и сокът на половин лимон, с малко сол, в която да топвате панираният калмар.
Бира, вино...няма да ви подсещам :)

Адаптирано от http://tonichef.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар