вторник, 8 декември 2015 г.

Бонбони ала "Рафаело"

Това е една рецепта за бонбони тип "Рафаело", която преди години видях в bg-mamma и от тогава почти всяка година приготвям около Коледа.


Продукти:
  • 1 кутия подсладено кондензирано мляко
  • 150 г кокосови стърготини + 100 г за овалване
  • 30 бял шоколад
  • пакетче ванилия
  • 50 г краве масло
  • 100 г белени лешници
Начин на приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие смесете маслото, кондензираното мляко, кокосовите стърготини  и белия шоколад. На умерен огън бъркайте, докато сместа се сгъсти. Как разбирате дали се е сгъстила достатъчно...с дървена лъжица минавате през средата на сместа и ако оставя пътечка, която не се събира, значи е готова. Отстранете и оставете да се охлажда, а след това приберете в хладилника за около час или повече, докато се стегне хубаво.
През това време обелете лешниците, ако са небелени. Може съвсем за кратко да ги запечете на сух тиган.
Когато сместа вече е стегнала гребвате малко с лъжичка, в средата слагате по един лешник и оформяте на топче. От топлината на ръцете ви кокосовата мсес се отпуска и е лесна за моделирано. Ако много започне да се лепи, върнете я в хладилника. Оваляйте всяко топче в кокосови стърготини и го сложете във формичка за бонбони. Приберете в хладилник,  готови за за консумация след 1-2 часа, дори и най-добре на другия ден...но кой има толкова време за чакане. При всяко отваряне на хладилника се установява, че остават само хартийките от бонбоните. 
Весели празници!


Няма коментари:

Публикуване на коментар