вторник, 20 октомври 2015 г.

Малко морско...калмари пане


Продукти:
  • 4-5 почистени туби калмари
  • сол, червен и черен пипер
  • 1/2 чаша брашно
  • 1-2 яйца 
  • олио за пържене
Начин на приготвяне:

Два са вариантите за пържени калмари, които приготвям, като едните са по-скоро пане.
Измийте и почистете калмарите...има една ципа, която трябва да се отстрани. В повечето случаи се продават почистени, но имайте си едно на ум. Нарежете ги на кръгчета с дебелина не повече от 1 см. Овкусете със сол, черен и червен пипер. Ако обичате пикантния вкус добавете и чили на прах. 
Сложете брашното в купа  и хубаво овъргаляйте калмарите. След това ги прехвърлете в сито и изтръскайте излишното брашно.
Загрейте олиото в тигана и внимателно поставете кръгчетата да се пържат, като ги подреждате на един ред. Стават много много бързо за около минута-две максимум. Повече пържене води и до по-жилав краен резултат, затова не прекалявайте. Ако олиото е повече не е необходимо и да ги обръщате. Когато придобият приятният загар ги извадете върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.

Вторият вариант е следния:
В купа разбийте яйцето, започнете с едното, ако свърши разбите и второто. В друга купа сипете брашното. Потапяйте последователно калмарите в брашно-яйце-брашно. Аз си ги приготвям предварително, защото самото пържене не отнема много време,  а и така панировката се задържа върху калмара. 
Отново изпържете до златисто. 
Сервирайте с резенче лимон и разбира се чаша охладено бяло вино...или бира!


Няма коментари:

Публикуване на коментар