четвъртък, 28 май 2015 г.

Сладко от ягоди

Започна! Сезонът, в който земята започва да споделя своето изобилие. Ягоди...миналата година не успяхме да им се насладим, но затова пък тази има много...за хапване, десерти, смути, че даже успях и няколко бурканчета сладко да приготвя. На пръв поглед не е сложно, но всяка година започвам да ровя и чета колко захар да сложа и затова реших, че тази рецепта трябва да има място в Готварската книга .


Необходими са ви:
  • ягоди
  • захар
  • лимонтозу
Количеството...колкото имате и искате да консервирате. Съотношението плод:захар зависи до някъде от сладостта на ягодите. Моите бяха домашни и на около 700 г плод сложих 450-500  гр захар.
Измийте внимателно ягодите и ги посипете със захарта. Вари се на бавен огън около час. В началото когато кипне се образува пяна, която е добре да отстраните с лъжица. Когато сладкото е готово сложете 1-2 чаени лъжички лимонтозу, или пресен лимонов сок, за да не се захаросва.

Кога е готово сладкото?! Според мен ще ми трябват години домашно консервиране, за да уцеля момента. Правилото е да капнете капка от сладкото в студена чиния, ако тя не се разлива то значи е готово. Или в чаша със студена вода, ако капката падне цяла на дъното сладкото е готово...и т.н. 

При мен е малко на принципа проба-грешка, капвам в чиния изчаквам леко да изстине и преценявам гъстотата. Когато изстине в бурканите то допълнително се стяга, така получих едно интересно ягодово желе, явно го преварих...но смятам, че зимата и то ще се хапне. 
Насипете го в предварително измити и хубаво подсушени бурканчета. Затворете и обърнете докато е горещо. Не му е необходима допълнителна стерилизация. 

Консумира се...кой както иска, на филия с масло, на палачинки, мекици, върху сладоледа, или просто когато ви се хапва сладко като Маша гребвате с лъжичката от бурканчето...избора е голям.

Няма коментари:

Публикуване на коментар