четвъртък, 16 април 2015 г.

Каша от коприва

Пролет е...най-сетне! Зелено, цъфтящо и жужащо, с една дума прекрасно. Обичам пролетта, не само защото аз съм родена тогава, а защото всичко се пробужда за живот. И е толкова красиво и зелено, и пъстро...


Като споменах зелено, сега е момента да си приготвите всички вкусни пролетни ястия със зелении, било коприва, спанак, див лук, лапад и т.н.

Каша от коприва...любима вкъщи! Особено когато си набереш копривата сам, но ако нямате тази възможност и тази от пазара върши работа. Берат се само връхчетата, които са и най-крехки, но уви в пакетите на пазара съм намирала и други части ... затова я почистете преди това и хубаво изплакнете под течаща вода.

Продукти
  • коприва
  • 2-3 суп.л брашно
  • 2-3 стръка пресен зелен лук
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • сол на вкус
  • сирене
Сипете в тенджера вода около литър и когато заври поставете вътре измитата коприва да поври за около 5 мин. Махнете тенджерата от котлона и прелейте част от течността, която обикновено е с тъмно зелен цвят. Пасирайте останалата коприва.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете за кратко в тенджера, в която сте поставили 2-3 суп.л олио/зехтин. След това внимателно сипете брашното, разбъркайте и при непрекъснато бъркане добавете отделената течност от варената коприва. След това добавете и пасираната. Подправете на вкус със сол, аз слагам щипка джоджен и съвсем малко чубрица. Оставете да заври и след 1-2 мин. имате готова вечеря. Сервирайте охладена.
По желание сервирайте с натрошено сирене и препечена филийка. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар